Forum.Fiza.pl

Forum edukacyjno-naukowe, poświęcone fizyce oraz pokrewnym dziedzinom
Obecny czas: Czw Wrz 09, 2010 4:34 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: PosÅ‚ugiwanie siÄ™ dozymetrem
PostWysÅ‚any: Åšro Sty 20, 2010 4:31 pm 

Dołączenie: Śro Sty 20, 2010 3:49 pm
Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam banalne pytanko. Zakupiłem dozymetr Graetz 150A. Macie może pełną instrukcję do niego chociażby w języku angielskim? Ja mam taką tylko na jedną stronę.
Dozymetr mierzy fale gamma. Mam go włączonego od około 2 dni. Wskazanie na wyświetlaczu 2 usv. Mówi się że to promieniowanie tła. Nie rozumiem dlaczego. Przecież promieniowanie tła to promieniowanie mikrofalowe a nie gamma
Nie miałem wcześniej dozymetru. Przypuśćmy hipotetyczną sytuację. Wybuchła bomba atomowa. Jak szybko to pokaże dozymetr. Dozymetr mierzy siwerty na godzinę. Rozumiem że cząstek B nie zmierze tym dozymtrem, tylko promieniowanie gamma (dozymter mierzy fale o energii od 75keV do 3 MeV).
Jeszcze jedno pytanko. Czy można zmierzyć jaką dawką osoba została napromieniowana podczas badania rtg? Chodzi mi o to jaki zasięg ma dozymetr, czy dozymetr zmierzy inną dawkę w powietrzu a inną zbliżając go do napromieniowanej osoby. Rozumiem że dozymetr zlicza przelatujace cząstki X/gamma, ale chyba nie zmierzy tej dawki gdy osoba już została napromieniowana. Czy ciało ludzkie może emitować pochłonięta promienie gamma, bo jak rozumiem promieniowanie te zostaje wychamowane w materii i dozymetr ich nie zbierze.

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość