Forum.Fiza.pl

Forum edukacyjno-naukowe, poświęcone fizyce oraz pokrewnym dziedzinom
Obecny czas: Czw Wrz 09, 2010 4:47 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: DzieÅ„ Dobry
PostWysÅ‚any: Pon Sty 25, 2010 5:16 pm 

Dołączenie: Pon Sty 25, 2010 5:00 pm
Mam na imię Ania, mam 16 lat.Mieszkam nieopodal Żywca. Obecnie jestem w III gimnazjum. Brałam udział w olimpiadzie przedmiotowej z fizyki, także etap drugi (w tej chwili oczekuję na wyniki, II etap odbył się 21 stycznia tego roku). Zaczęłam się interesować fizyka już w I kl. jednak teraz jeszcze bardziej przybrało to na sile :D . Planuję po gimnazjum iść do liceum ogólnokształcącego, klasa mat-fiz. Jednak nie wiem jaki zawód(oprócz nauczyciela) mogła był wykonywać po studiach z fizyki. Proszę pomóżcie!

oprócz fizyki interesuję się matematyką, chemią, biologią i Heavy Metal'em. :wink:

Temat postu: Re: DzieÅ„ Dobry
PostWysÅ‚any: Pon Sty 25, 2010 5:29 pm 

Dołączenie: Nie Lis 15, 2009 9:30 pm
Proponuje poczytać na stronach uniwersytetów na których są wydziały fizyczne. Fizyka to szeroki dział, moim zdaniem najlepsze w fizyce są sprawy związane z elektrodynamiką. Ciekawym wyborem może być Fizyka techniczna na politechnice np. Poznańskiej. Jeżeli interesujesz się poza tym matmą to osobiście radzę pominąć fizykę samą w sobie i pomyśleć o jakichś studiach politechnicznych, z tego co wiem to absolwenci tych uczelni są w cenie. Sam wybieram się na politechnikę za dwa lata po technikum elektronicznym. Mam nadzieję, że pomogłem. Jak byś miała jakieś pytanie to pisz. :wink:
Fizyka techniczna na Politechnice Poznańskiej:
Specjalności:
* Nanotechnologie i materiały funkcjonalne
* Symulacje komputerowe
* Techniki laserowe i aparatura pomiarowa
Predyspozycje kandydata:
* ciekawość przyczyn obserwowanych zjawisk zachodzących w przyrodzie w skali makro i nano
* zamiłowanie do przedmiotów technicznych i ścisłych
* zainteresowanie technikÄ… komputerowÄ… i symulacjami komputerowymi
Kariera po studiach:
* zatrudnienie w laboratoriach wykorzystujących nanomateriały oraz wysoko rozwinięte technologie dla mikroelektroniki, optoelektroniki, inżynierii kwantowej i biotechnologii
* zatrudnienie w jednostkach badawczych w obszarze technologii High-Tech
* zatrudnienie w wyspecjalizowanych firmach projektowych, handlowych i produkcyjnych
* zatrudnienie w serwisach nowoczesnej aparatury pomiarowej, medycznej i naukowej
* zatrudnienie w obsłudze systemów komputerowych
* zatrudnienie w przemyśle i bankowości

PostWysÅ‚any: Åšro Sty 27, 2010 9:44 pm 
Site Admin

Dołączenie: Śro Lip 02, 2008 3:31 pm
Skoro też chemia i biologia to ja ze swej strony proponuję Fizykę Medyczną i Dozymetrię. Jest to nowy unikalny w skali kraju kierunek studiów!!! Do zeszłego roku była jako specjalizacja na Fizyce Technicznej.

Możliwości po:
- przygotowanie do pracy w zakładach leczniczych (kliniki, szpitale, przychodnie), instytutach naukowych, stacjach SANEPID oraz innych jednostkach naukowo-badawczych i usługowych.
- zatrudnienie w firmach, polskich i zagranicznych, wprowadzajÄ…cych na nasz rynek nowoczesnÄ… aparaturÄ™ medycznÄ…

PostWysÅ‚any: Czw Mar 11, 2010 11:24 am 
Site Admin

Dołączenie: Wto Kwi 01, 2008 2:24 pm
Miejscowość: Poznań
Witam

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość