Proponuje poczytać na stronach uniwersytetów na których są wydziały fizyczne. Fizyka to szeroki dział, moim zdaniem najlepsze w fizyce są sprawy związane z elektrodynamiką. Ciekawym wyborem może być Fizyka techniczna na politechnice np. Poznańskiej. Jeżeli interesujesz się poza tym matmą to osobiście radzę pominąć fizykę samą w sobie i pomyśleć o jakichś studiach politechnicznych, z tego co wiem to absolwenci tych uczelni są w cenie. Sam wybieram się na politechnikę za dwa lata po technikum elektronicznym. Mam nadzieję, że pomogłem. Jak byś miała jakieś pytanie to pisz.

Fizyka techniczna na Politechnice Poznańskiej:
Specjalności:
* Nanotechnologie i materiały funkcjonalne
* Symulacje komputerowe
* Techniki laserowe i aparatura pomiarowa
Predyspozycje kandydata:
* ciekawość przyczyn obserwowanych zjawisk zachodzących w przyrodzie w skali makro i nano
* zamiłowanie do przedmiotów technicznych i ścisłych
* zainteresowanie technikÄ… komputerowÄ… i symulacjami komputerowymi
Kariera po studiach:
* zatrudnienie w laboratoriach wykorzystujących nanomateriały oraz wysoko rozwinięte technologie dla mikroelektroniki, optoelektroniki, inżynierii kwantowej i biotechnologii
* zatrudnienie w jednostkach badawczych w obszarze technologii High-Tech
* zatrudnienie w wyspecjalizowanych firmach projektowych, handlowych i produkcyjnych
* zatrudnienie w serwisach nowoczesnej aparatury pomiarowej, medycznej i naukowej
* zatrudnienie w obsłudze systemów komputerowych
* zatrudnienie w przemyśle i bankowości