Forum.Fiza.pl

Forum edukacyjno-naukowe, poświęcone fizyce oraz pokrewnym dziedzinom
Obecny czas: PiÄ… Wrz 10, 2010 12:47 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zadanie wyzwanie -czyli fizyczny opis zjawiska
PostWysÅ‚any: Nie Mar 07, 2010 11:18 pm 

Dołączenie: Nie Mar 07, 2010 11:00 pm
Witam jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozymiałość. Mój problem polega na tym :

Wózek wypełniony wodą znajduje się na nieważkim podłożu , a między wózkiem i podłożem niewystępują siły tarcia. Do wózka wpada kropla w odległości L od środka wózka powodując ruch falowy wody. Wózek poruszy się w prawo (najpierw fala z prawej dotrze do prawej burty wózka) a nastepnie wózek poruszy się w lewo (fala z lewej dotrze do lewej butry) , w efekcie czego wózek bedzie drgał w prawo-lewo. Opisać wzorami fizycznymi zachodzące zjawisko (chodzi chyba o energie z jaka wózek się przemieści , pozatym fale się w pewnym momencie nałożą i ich energia będzie większa), jedyne podane dane:
L -odległośc kropli od środka wózka
M-masa wózka
m- masa kropli

Zadanie wywyślone przez Profesora Zwyczajnego Doktora Habilitowanego Magistra Inżyniera :shock: dla studenta jako możliwość zaliczenia semestru , heh tylko już bardzo dużo osób pytałem o to i nikt niewie jak sie za to zabrać , nawet nauczyciele magistrzy mają problem , więc wielki szacunek dla tego kto potrafi to rozwiązać . Rozwiazanie jest ponoc niebywale proste , lecz juz kilku nauczycieli magistrów na nim wysiadło , pisałem takze na innych forach fizycznych i nic , jedym słowem żeby rozwiązć to zadanie trzeba być bardzo dobrym w tym temacie , więc wyrazy szacunku i chwała dla tego kto to rozwiąże

Załączniki:
rusynek wózka.jpg
rusynek wózka.jpg [ 8.78 KiB | Obejrzany 65 razy ]

Temat postu: Re: Zadanie wyzwanie -czyli fizyczny opis zjawiska
PostWysÅ‚any: Pon Mar 08, 2010 3:57 pm 

Dołączenie: Śro Paź 14, 2009 12:31 pm
Miejscowość: Warszawa
imiÄ™: Antek
Cześć, mam sugestię:
Nie można by fali traktować jak materialnej kulki, która odbija się od ścianek? Albo 2 kulek, niosących pewien pęd?
Ale jednak brakuje mi tu energii kropli (tzn. wysokości, z jakiej spadła).
Bo jeżeli kroplę położyć bardzo wolno na powierzchni wody, nie wywoła fali, a wywoła ją, gdy chlupnie z wysoka.
Poza tym nie znane są parametry - długość fali (zależy od ściśliwości wody), rozmiary wózka
w stosunku do L (kiedy fale się nałożą, jeżeli w ogóle) etc.

Mam pomysł na doświadczenie - nie dokładnie to samo, ale trochę podobne. Nawet mam część materiałów :)
Wąską foremkę do pieczenia można napełnić nieco wodą, aby pływała w wannie i wchlupać do niej coś ciężkiego,
ale podobnego do wody, jeżeli chodzi o gęstość. Prezerwatywę z wodą próbowałem, ale za duża. Metalowe kulki
- za ciężkie i dają uboczne efekty. Cukierki może? Akurat nie mam na składzie ...

Fajne doświadczenie!

Antek

Temat postu: Re: Zadanie wyzwanie -czyli fizyczny opis zjawiska
PostWysÅ‚any: Åšro Mar 10, 2010 10:05 pm 

Dołączenie: Nie Mar 07, 2010 11:00 pm
heh właśnie dane jakie podałem sa jedyne czyli L,m,M. Reszte mozna spekulować , napewno wiadomo że fale się nałożą bo kropla stanie się na moment osrodkiem wywyłajacym fale , tylko jest zbyt mało danych lub to zły sposób podejscia do zadania , pytałem juz 2 dr hab, niedali rady , tylko zobaczyli zadanie ,zastanowili i zmierszali się a potem niemam czasu i gdzies uciekli :roll:

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość